著者
糸川 嘉則 斉藤 昇 森井 浩世 矢野 秀雄 小林 昭夫 木村 美恵子
出版者
京都大学
雑誌
総合研究(A)
巻号頁・発行日
1990

本総合研究はマグネシウムの疾病予防に及ぼす影響について調査研究、実験的研究、臨床的研究など多方面から検討を加えたものである。食事調査の研究では単身赴任者など種々な階層についてマグネシウム摂取量を算出したが、どのグループの推奨摂取量の300mg/日に達せず、日本人はマグネシウム不足状態にあることが示唆された。動物実験ではマグネシウム欠乏状態が他のミネラルのアンバランスを起こすことが解明された。即ち、マグネシウム欠乏ラットはマンガン欠乏、鉄欠乏が誘発されることが解明された。また、高リン食ラットでは副甲状腺ホルモンの分泌が増加し、腎臓カルシウムの沈着、活性型ビタミンD_3が減少が起こるが、食餌中マグネシウム量を増加させるとこのような異常が改善することを明らかにした。寒冷に暴露された綿羊では血漿中マグネシウム濃度が上昇した。血漿中マグネシウム濃度とクレアチニン濃度の間に正の相関が認められたことより、腎臓の糸球体濾過量の減少が血漿マグネシウム濃度の増加の一因になったと思われる。PTH分泌が増加している5/6腎臓摘出ラットではマグネシウム欠乏により高カルシウム血症が認められた。また、マグネシウム欠乏腎不全ラットでは低カルシウム液の還流により、PTH分泌が上昇することを認めた。SHRSPを用いた研究では飲料水にマグネシウムを添加して与えると、脳血管障害の発展を防止することを解明した。臨床的な研究では女性の高血圧患者と糖尿病患者では尿中マグネシウム、カリウム、アルドステロン排泄量の間に密接な関連があることが観察された。シクロスポリン誘発低マグネシウム血症では血清マグネシウム濃度が低下し、尿中マグネシウム排泄量も減少した。しかし、リンパ球マグネシウム濃度は増加した。シクロスポリンはマグネシウムを細胞内に流入させる作用がある。陸上長距離選手は運動により尿中マグネシウム排泄量が低下した。
著者
糸川 嘉則
出版者
公益社団法人 日本ビタミン学会
雑誌
ビタミン (ISSN:0006386X)
巻号頁・発行日
vol.77, no.1, pp.3-10, 2003-01-25 (Released:2017-12-26)
参考文献数
17
被引用文献数
1

In 1960, the author started a thiamine research at Department of Hygiene, Faculty of Medicine, Kyoto University, under Professor Fujiwara's guidance. Allithiamine, a lipotropic derivative of thiamine, enters cells in direct proportion to dosage by passive diffusion and then is quickly converted to thiamine intracellularly. The author used allithiamine labeled with S^<35> on sulfur in the S-propyl group [TPD-S^<35>(outer)] and labeled with S^<35> on sulfur in the thiazole group [TPD-S^<35>(inner)]. It was found that allithiamine split in vivo at the -S-S- linkage into the thiamine portion and propylmercapto group. The thiamine part penetrated in large amount into the blood cells, while the majority of S^<35> from propylmercapto group was found in plasma after oral or parenteral administration of allithiamine. From 1967 to 1969, the author conducted some studies on nonenzymatic role of thiamine in nervous function with Professor J. R. Cooper at Yale University, U.S.A. and these results suggested that thiamine played an important role in the function of the sodium channel in nerve membranes. However, a hypothesis that thiamine triphosphate might play a role in this function could not be elucidated. The methodology which we adopted at that time was so primitive to clarify the problems. In 1979, the author was appointed as the professor and chiarman of Department of Hygiene, one of the field of social medicine, and the author had to include some researches with a tinge of social medicine into our research projects besides the biochemical studies. Amyotrophic lateral sclerosis was prevalent in the Muro district in Wakayama Prefecture and magnesium content in drinking water from this area was lower than water from the other districts in Japan. In 1962, we investigated thiamine metabolism of these patients and found that the patients had lost the ability to utilize thiamine. This finding drived me to start the another research project on the clarifica tion of relationship between thiamine and magnesium metabolism. Since then, variety of researches on two major fields, i.e. vitamins and minerals, had been carried out by our research group. The author would be very glad if this article could be helpful for young researchers to develop their future researches on vitamins by learning from our researches including unsuccessful ones, "Hanmenkyoshi" in Japanese.
著者
糸川 嘉則 井上 喜久子 名取 恭子 岡崎 公彦 藤原 元典
出版者
THE VITAMIN SOCIETY OF JAPAN
雑誌
THE JOURNAL OF VITAMINOLOGY (ISSN:00225398)
巻号頁・発行日
vol.18, no.3, pp.159-164, 1972-09-10 (Released:2010-02-26)
参考文献数
22
被引用文献数
8 9

Six groups of Wistar rats were used to demonstrate effects of magnesium deficiencies on thiamine metabolism. Group I was fed both a thiamine and magnesium deficient diet, Group II a thiamine deficient and magnesium sufficient diet, Group III a thiamine adequate and magnesium deficient diet, Group IV a thiamine adequate and magnesium sufficient diet (control), Group V an excess thiamine and magnesium deficient diet and Group VI an excess thiamine and magnesium sufficient diet. Animals were sacrificed after four weeks and magnesium, thiamine and transketolase activities were determined in various tissues.Magnesium concentration in blood cells, plasma and bone decreased markedly in the thiamine supplemented-magnesium deficient groups (Group III and V) compared to that in the group deficient in both thiamine and magnesium (Group I). This finding suggests that the thiamine deficiency inhibited utilization of magnesium. Thiamine content of the sciatic nerve, liver and kidney of the magnesium deficient rats were lower than in the magnesium sufficient rats. This suggests that magnesium plays a considerable role in the maintenance of thiamine in tissues. No decrease of thiamine was detected in the central nervous system of magnesium deficient rats. Tissue transketolase activity decreased markedly in thiamine deficient and thiamine-magnesium deficient rats (Group I and II). Addition of thiamine pyrophosphate to tissue homogenates of thiamine deficient rats (Group II) resulted in recovery of transketolase activity, however this phenomenon did not occur when rats were also deficient in magnesium (Group I).
著者
木村 美恵子 横井 克彦 糸川 嘉則 増田 徹 平池 秀和
出版者
京都大学
雑誌
一般研究(B)
巻号頁・発行日
1992

近年、免疫能の低下が問題である癌や感染症も栄養状態が大きく関与している可能性が指摘されるようになってきた。他方、必須微量栄養素の1つであるマグネシウムを欠乏させた動物では、著明な脾臓や胸線の肥大、リンパ球こ増加、カテコールアミンやセロトニンの代謝異常が認められることを明らかにしてきた。これまでのこれらの研究成果に注目し、今回は、マグネシウム栄養と免疫能の関連を明かにするため、免疫応答能に及ぼすマグネシウム欠乏の影響について検討した。マグネシウム欠乏飼料で1または2週間飼育したラット及び正常飼料で飼育した対照群ラットの脾細胞および腹くうマクロファージ(MΦ)を無菌的に採取し、脾細胞はマイトジェン(ConA,LPS)刺激による幼若化反応及びサイトカイン(IL-2,IL-3)活性、腹くうMΦはIL-1,IL-6活性を測定した。また、脾細胞からT細胞を分離して、MΦと混合培養して、それぞれの機能をさらに詳細に検討した。マグネシウム欠乏飼料で飼育したラットの脾細胞のConAにたいする幼若化能は正常飼料摂取群に比較して、著しく低下していた。LPSにたいする反応性はConAのような大きな変化は認められなかった。脾細胞のサイトカイン産生能は、ConA反応性の低下が認められたに関わらず、マグネシウム欠乏群のIL-2値がやや高値であった。MΦのサイトカイン産生能はIL-2,IL-6ともにマグネシウム欠乏群で高値の傾向があった。脾T細胞とMΦの相互作用では、T細胞自体はマグネシウム欠乏と対照群の間で差が認められなかったが、マグネシウム欠乏群のMΦはConAにたいする反応性を補助する能力が低下していた。以上、マグネシウム欠乏による免疫応答能低下の影響が確認された。
著者
横井 克彦 縄田 隆三 降井 佐太郎 長沢 武夫 柳瀬 杉夫 木村 美恵子 糸川 嘉則
出版者
日本衛生学会
雑誌
日本衛生学雑誌 (ISSN:00215082)
巻号頁・発行日
vol.46, no.5, pp.1009-1013, 1991-12-15 (Released:2009-02-17)
参考文献数
8

The quality of the sacred “temizu” water in shrines in Kyoto was surveyed. It was found that the sources of “temizu” were the municipal water supply or domestic wells and that the “temizu” was usually used for washing the hands and mouth, while in certain shrines it was drunk as well. Of 50 visitors responding to questions, 26 persons said that they drank “temizu”. In some shrines using the municipal water supply as “temizu”, the free residual chlorine concentration was lower than that in the municipal water supply itself. Contamination of “temizu” by Escherichia coli or Aeromonas hydrophila was observed in some shrines.
著者
糸川 嘉則
出版者
無機マテリアル学会
雑誌
無機マテリアル (ISSN:2185436X)
巻号頁・発行日
vol.1, no.252, pp.420-426, 1994-09-01 (Released:2011-03-07)
参考文献数
1
被引用文献数
1
著者
糸川 嘉則
出版者
日本補完代替医療学会
雑誌
日本補完代替医療学会誌 (ISSN:13487922)
巻号頁・発行日
vol.1, no.1, pp.41-52, 2004 (Released:2004-04-27)
参考文献数
28
被引用文献数
1 1

本総説はビタミン・ミネラルなど微量栄養素の代替医療における役割について述べたものである.ビタミンやミネラルが代替医療に利用できる条件としては次の二つがある.1. 大多数の日本人が通常の食事で必要量に達しないビタミンや必須ミネラルである.平成13年度の国民栄養調査の結果からビタミンB 1,B6,C,E,カルシウム,マグネシウム,鉄,亜鉛,銅がこれに含まれる.2. ビタミンやミネラルがその栄養素としての機能の他に特異的な薬理学的な機能を有する場合.これにはビタミンA,D,E,K,B 1,B12,C,マグネシウム,鉄,亜鉛,銅,リチウム,バナジウムが含まれる.さらに,まだビタミンとは認められていないビタミン様作用物質群は薬理的な作用を有するから,代替医療の対象になるであろう.これらの微量栄養素の機能と代替医療における役割について論じた.
著者
糸川 嘉則 木村 美恵子 西野 幸典 宮田 学 美濃 真 玉井 浩
出版者
日本ビタミン学会
雑誌
ビタミン (ISSN:0006386X)
巻号頁・発行日
vol.67, no.12, pp.675-679, 1993-12-25
被引用文献数
8

To clarify the nutritional status of thiamin and riboflavin status in elderly, dietary survey and blood test concerning thiamin and riboflavin were carried out on 19 elderly patients admitted in a hospital for long term and 20 young healthy adults (control). Dietary intake of thiamin and riboflavin were significantly lower in the elderly subjects as compared to the young adults. It was assumed that 14 elderly and 10 young subjects were in the state of latent thiamin deficiency based on the blood thiamin levels less than 40 ng/ml. Administration of multivitamin tablets containing 10 mg of TTFD (thiamin tetrahydrofurfuryl disulfide) and 7 mg of riboflavin diminished the number of latent thiamin deficient subjects to 9 for elderly and 2 for young adults. Erythrocyte transketolase activities increased and TPP effects decreased in both groups after administration of the multivitamin tablets. On the other hand, no latent riboflavin deficiency was observed in both groups. Although no significant change was observed on blood riboflavin levels, erythrocyte glutathione reductase activities and FAD effect in both elderly and young subjects, these values improved significantly after administration of the multivitamin tablets.
著者
糸川 嘉則 笹川 祐成 藤原 元典
出版者
Center for Academic Publications Japan
雑誌
Journal of Nutritional Science and Vitaminology (ISSN:03014800)
巻号頁・発行日
vol.19, no.1, pp.15-21, 1973 (Released:2009-04-28)
参考文献数
14
被引用文献数
7 7

Six different synthetic diets were given to wistar rats for four weeks Group 1, thiamine and magnesium deficient; group 2, thiamine deficient, magnesium sufficient; group 3, thiamine adequate, magnesium deficient; group 4, thiamine adequate, magnesium sufficient; group 5, thiamine ex-cess, magnesium deficient; group 6, thiamine excess, magnesium sufficient. Triglyceride, cholesterol, and total lipid levels in the livers of group 3 and 5 rats increased significantly. These values decreased in groups 1 and 2. Incorporation of 14C-acetate to liver lipid or cholesterol fractions increased in magnesium deficient groups (groups 3 and 5) rather than in the magnesium containing groups (groups 4 and 6). This increase was most prominent in the thiamine and magnesium deficient (group 1) and thiamine deficient magnesium sufficient groups (group 2).
著者
糸川 嘉則 田沼 悟 小林 昭夫 森井 浩世 矢野 秀雄 五島 孜郎 KIMURA Mieko YOSHIDA Masahiko
出版者
京都大学
雑誌
総合研究(A)
巻号頁・発行日
1986

マグネシウムの必要性とその作用を解明するため実態調査, 動物実験, 臨床的研究を実施した. 実態調査においては, 種々な階層を対象にして聞き取りによる食事調査を行い, マグネシウム摂取量を算出した. その結果1日のマグネシウム摂取量は155〜300mgで, 出納試験から推定されるマグネシウム必要量を下回る摂取状況であることが判明した. 小動物による実験ではリン摂取量の増加により発生する異常がマグネシウム投与により抑制される事, リン欠乏食にすると高マグネシウム尿が発生するが, 腎不全状態にしてもマグネシウムの尿細管での再吸収抑制が機能している事, 脳卒中易発症ラットにマグネシウムを負荷すると尿中マグネシウムとカルシウムの排泄量が増加し, 血圧の上昇が軽度抑制される事が解明された. めん羊を用いた研究では甲状腺, 副甲状腺摘出めん羊では尿中マグネシウム排泄量が多くなり, 低マグネシウム血症を呈し, 絶食をさせても尿中マグネシウム排泄の増加は続き血中マグネシウム濃度は急激に低下した. 又, マグネシウムの投与による血中のマグネシウムの上昇が大きく, 副甲状腺ホルモンは腎臓でのマグネシウム再吸収を調節し, カルシトニンは血中マグネシウムの上昇を押える作用がある事が示唆された. 臨床的な研究ではリンパ球内マグネシウム濃度を指標とした結果, 超未熟児はマグネシウム欠乏状態にある事が解明され, マグネシウム含有輸液により改善する事が示された. 一般人では初老期からマグネシウム欠乏傾向になる. 小児ネフローゼ症候群では低マグネシウム血症を呈し, ステロイド療法を実施する事により正常化する事が解明された. 腎不全患者では高マグネシウム血症を呈するが, この病態は副甲状腺亢進症を抑制する利点もあり, その対処には検討の要がある事が示された. 更に, 細胞内のイオン化したマグネシウムを測定する方法について検討が加えられた.
著者
木村 美恵子 糸川 嘉則
出版者
公益社団法人 日本栄養・食糧学会
雑誌
日本栄養・食糧学会誌 (ISSN:02873516)
巻号頁・発行日
vol.43, no.1, pp.31-42, 1990-12-10 (Released:2010-02-22)
参考文献数
19
被引用文献数
3 1

To assess loss of the minerals; Na, K, P, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu during cooking, their contents in food were determined before and after cooking. The results obtained were as follows. 1) The mineral contents in cooked food were on average about 75% of those in raw or uncooked food. 2) Among various cooking methods, loss of minerals was largest for squeezing after boiling and for soaking in water after thin slicing, followed by parching, frying and stewing. 3) Cooking losses were almost the same for both large-scale and home cooking. 4) Measures for preventing cooking loss are (1) eating with soup after boiling, (2) addition of a small amount of salt (about 1% NaCl) when boiling, (3) avoidance of excessive boiling, and (4) selection of a cooking method causing less mineral loss (stewing, frying or parching).
著者
五十嵐 脩 大関 静枝 仁保 喜之 安藤 寛 毛利 佳世 糸川 嘉則
出版者
公益社団法人 日本栄養・食糧学会
雑誌
日本栄養・食糧学会誌 (ISSN:02873516)
巻号頁・発行日
vol.37, no.2, pp.145-150, 1984-04-10 (Released:2010-02-22)
参考文献数
9

A new type enriched rice, “Shingen, ” which contains vitamin B1, B2, B6, E, niacin and panthotenic acid as vitamins and calcium and iron as minerals, was developed and sold first in Fukuoka Prefecture in 1981. When it is mixed with polished rice at the ratio of 1: 200, the levels of those vitamins and minerals in mixture become to be the same levels as those of unpolished raw rice.We examined the nutritional effect of this new enriched rice on young female students of 20 years old living in Fukuoka City and its suburb. At first they were inquired into the intake of the enriched rice for the last six months and then divided into two groups: 1) intake group was consisted of students who ate the enriched rice at least twice a day as staple food (n=26). 2) no intake group of the enriched rice (control group) ate white rice at least twice a day (n=35). After one month survey of food intake their blood was taken in the morning following overnight fasting. The blood was analysed for its biochemical status as follows: 1) general characteristics of blood (counts of erythrocyte and leucocyte, level of hemoglobin, hematocrit, MCV, MCH and MCHC etc.), 2) vitamin B1level, 3) TPP effect in blood and transketolase activity in erythrocyte, 4) α-tocopherol and triglyceride levels in serum. Also, during this survey, we calculated the daily nutrients intakes of subjects on typical three days.The intake of nutrients of two groups was not different significantly except for vitamin B1 and C of which intakes were higher in intake group than control, but vitamin E intake was not calculated. Blood characteristics were normal in both groups. Vitamin B1 level in blood and transketolase activity in erythrocyte of intake group was significantly higher than that of control group (Figs. 3 a and 4). Similarly, in control group TPP effect was higher than that in intake group showing lower B1level in erythrocyte of contol group. The subjects to be marginal vitamin B1 deficiency was found in high frequency in control group (the number of subjects; less than 30ng/ml were 9, 30-40ng/ml 10, 40-50ng/ml 7 subjects), comparing to two subjects in intake group, whose erythrocyte showed less TPP effect, suggesting no marginal deficiency. From these results it is suggested that vitamin B1 intake should be kept higher level in diet for example by the intake of enriched rice.α-Tocopherol level in serum was not significantly different between both groups. But in control group three subjects showed low α-tocopherol level of less than 5.00μg/ml. Also, F distribution ratio was different significantly in both groups for serum α-tocopherol. This shows thatnew enriched rice intake minimizes the individual variation of serum α-tocopherol level. Triglyceride level in serum was not different in both groups.
著者
藤原 葉子 大塚 惠 渭原 博 伊藤 信吾 藤崎 誠 猪俣 美智子 苫米地 幸之助 小高 要 五十嵐 脩 奥田 邦雄 美濃 眞 千畑 一郎 橋詰 直孝 糸川 嘉則
出版者
公益社団法人 日本栄養・食糧学会
雑誌
日本栄養・食糧学会誌 (ISSN:02873516)
巻号頁・発行日
vol.54, no.1, pp.41-44, 2001-02-10 (Released:2009-12-10)
参考文献数
4
被引用文献数
3 3

ビタミンC測定法, および血中の総ビタミンC値の基準値 (参考値) を検討した。健康な女子大生ボランティア54人に, 3日間の食事調査の後, 採血し, ビタミンCを1日200mg含む一定の試験食を3日間供した。3日後に再び採血を行い, 得られた血漿のビタミンC濃度を測定した。測定は3カ所の施設でHPLC法 (お茶の水女子大学, テイジンエスアールラボ) およびアスコルビン酸オキシダーゼ法 (東邦大学) を用いて行い, 各施設での測定値の比較も行った。総ビタミンC濃度の試験食摂取前値と後値では平均値に有意な差はみられないが, 後値ではばらつき (標準偏差) が小さくなり, ビタミンCの一定量摂取が, 血中濃度に影響を与えることが示唆された。前値でビタミンC濃度が低値にあった学生では, ビタミンCを1日200mg, 3日間摂取することで, 血中濃度は0.62mg/dL以上の範囲に入った。異なる測定方法による施設間差は認められず, 従って, 統計的に95%の信頼範囲から血中総ビタミンC濃度の基準値は0.70-1.38mg/dL (HPLC/ECD法) となった。この値は栄養所要量算出の際に基準とした値 (0.7mg/dL)とも一致した。
著者
寺沢 充夫 岩澤 征次郎 藤原 浩樹 田邉 佳司 箕輪 功 中原 俊隆 糸川 嘉則
出版者
一般社団法人電子情報通信学会
雑誌
電子情報通信学会技術研究報告. MBE, MEとバイオサイバネティックス (ISSN:09135685)
巻号頁・発行日
vol.100, no.684, pp.105-110, 2001-03-14
参考文献数
19
被引用文献数
4

商用周波数である50Hzにおいての電磁場での生体に及ぼす影響を調べるため、14週令のラット10匹を電磁波に曝すグループと電磁波に曝さないグループにそれぞれ5匹ずつに分け、二ヶ月間実験を行った。電磁波に曝すグループは周波数50Hzで、磁界の強さ500mGauss の中に一日2時間曝した。電磁波に曝すグループは電磁波に曝さないグループと比べ、血夜中のチアミン量は少なく、肝臓に多くのチアミンが有意に蓄えられた。しかし、血液の過酸化および小脳、脳幹における脂質の過酸化は有意に大きくなった。こらの事から、これらの条件での電磁場環境は生体に悪影響をもたらすということが示唆された。