著者
末武 光子 入間田 美保子 高橋 辰 沖津 尚弘 大山 健二
出版者
Japan Otological Society
雑誌
Otology Japan (ISSN:09172025)
巻号頁・発行日
vol.10, no.2, pp.89-94, 2000-05-25 (Released:2011-06-17)
参考文献数
5
被引用文献数
5

Mucoud otitis is known to be caused by mucoid typeStreptococcus pneumoniae, and the most of them are serotype 3. As the result of the development of antibiotics this bacteria has once been regarded as an unimportant pathogen. However recently, there are found severe cases in which this pathogen is responsible.During the period from January 1998 to July 1999, we have treated 25 cases in which the mucoid typeStreptococcus pneumoniaewas isolated.Based on these experiences, we summarized the current status of the mucoid otitis media as follows.1. The distribution of patients suffering from mucoid otitis medid ranged infants to elderly people. 2. The patients presented with symptomes, such as severe earache, headache, high fever, profuse otorrhea, aggravation of sensorineural hearing. 3. The relief of the symptomes is usually better and earlier when penicillin was selected as a first choice, while when cephem antibiotics were selected, healing of the otitis media tend to be delayed. 4. As 13 out of 14 strains isolated in 1999 were found to be penicillin-insensitiveStreptococcus pneumoniae (PISP) withpbp2xgene, it is conceivable that the resistance of this pathogen against cephem is under a rapid progress, probably due to abuse cephem in the past in this country. 5. The antibiotics of the first choice against mucoid otitis media is penicillin. If the pathogen would acquire penicillin resistance, treatment of mucoid otitis media may become as difficult as it used be in old days of preantibiotics. We should pay enough attention to this disease as an important reemerging infectious disease in the otolaryngologic field.
著者
西岡 昭博 池田 進 小山 清人 高橋 辰宏 藤井 恵子
出版者
山形大学
雑誌
基盤研究(B)
巻号頁・発行日
2003

(1)米粉の品種や粉砕時の熱履歴の違う米粉のレオロジー特性アミロース含量の異なる品種が異なる米粉を用意し、糊化特性の違いやパン生地にした際のレオロジー特性の違いを明らかにした。これにより品種間の違いとパン生地のレオロジー特性との相関を系統的に明らかに出来た。次に、米粉の粉砕時に熱履歴が澱粉結晶やレオロジー特性に与える影響を明らかに出来た。この米粉は常温でも糊化することで知られるアルファ粉にはない特徴もあることを明らかにした。これを米生地にブレンドすることで、生地粘度をコントロールすることで、製パンに最適な粘度を探ることが可能であることを突き止めた。(2)種々の米粉のレオロジー特性と製パン性(1)で得られた種々の米粉のレオロジー特性の実験結果を受け、これから得られる米粉生地の製パン性を検討した。一般の米粉に12%のα化米粉をブレンドすることで、パン生地のレオロジー特性をコントロールした。これにより均一な発泡セルを有する米粉100%による製パンに成功した。(3)米粉100%による製パンメカニズムの一般化グルテン成分を含有しない米粉などで製パンを行うには、発酵時と焼成時の粘度をそれぞれ制御する必要がある。具体的には、発酵時の生地粘度はイーストによる一次発酵時のセルの均一性に大きく影響する。さらに、オーブン中で一次発酵後のパン生地を焼成する際は、糊化に伴う生地全体の粘度上昇が重要になる。生地の粘度上昇が鈍い場合、二次発酵によりセルが破泡してしまう。一方、オーブン中で加熱されたパン生地が糊化により急激に粘度上昇することで、一次発酵時の形成された均一な気泡が保持され良質な製パンが可能となる。これを一般化し、図示し、まとめとした。
著者
高橋 辰男 小磯 武文 田中 信行
出版者
公益社団法人 日本化学会
雑誌
日本化学会誌
巻号頁・発行日
vol.1974, no.1, pp.65-70, 1974

水溶液中におけるヘキサアンミソクロム(III)イオンおよびトリス(エチレンジアミン)クロム(III)イオンとヨウ化物イオンおよび過塩素酸イオンとの間のイオン会合定数を電気伝導度法ならびに分光光度法で決定した。<BR>電気伝灘度法から得た25℃における熱力学的会合定数,Keen,Mx,および過塩素酸イオンを含まない溶液条件で分光光度法から得た会合定数,Ksp,Mx,はそれぞれ,K n,(NNi sr=19 ± 4,K,p (NH)d =22±7,K,(eR):= 26±6,およびK,po(en),1=21±4であった。さらに,過塩素酸イオンが共存する条件で分光光度法より間接的に得た錯イナソと過塩素酸イオンとの会合定数はそれぞれ,K,p,r(eP,Clo=16±4,K,p,(N,II3),clo,=10 ± 8であり,これらは亀気伝導度法で得たKe cr(en),clo,=11±4,K。c,(NI,13),CIOi=,15±3と実験誤差を考慮すればほぼ一致すると考えられることからも,電気伝導度法ならびに分光光度法から得た会合定数にはなんら本質的な違いは認められなかった。また,クロム(III)錯イオンはその対応するコバルト(III)錯イオンに比較して過塩素酸イオンおよびヨウ化物イオンについては会合能がやや低いものと考えられる
著者
石田 尚哉 粟野 宏 羽場 修 高橋 辰宏 米竹 孝一郎 関 隆広
出版者
一般社団法人 日本液晶学会
雑誌
日本液晶学会討論会講演予稿集 (ISSN:18803490)
巻号頁・発行日
vol.2006, pp.203, 2006

これまでにさまざまなメソゲンを導入したデンドリマー液晶について検討を行ってきた。本研究ではフォトクロミック分子であるアゾベンゼンを世代の異なるポリ(プロピレンイミン)デンドリマー末端に付加したデンドリマー液晶を合成し、その相転移挙動と液晶構造をDSC、偏光顕微鏡、X線回折により解析した。溶液とフィルム試料での紫外光(UV)と可視光照射による光異性化について検討した。また表面レリーフを作製した。
著者
水野 知美 中澤 操 佐藤 輝幸 高橋 辰 山田 武千代
出版者
一般社団法人 日本聴覚医学会
雑誌
AUDIOLOGY JAPAN (ISSN:03038106)
巻号頁・発行日
vol.62, no.1, pp.52-58, 2019-02-28 (Released:2019-03-14)
参考文献数
12
被引用文献数
1 1

要旨: 秋田県で新生児聴覚スクリーニング (Newborn hearing screening: 以下 NHS と略) が開始されてから17年が経過し, 2012年からは受検率が94%を超えている。 NHS システムを構築する中で, NHS 後も聴こえに関心を持ち続けるための啓発や, 関係機関との連携ができ, NHS 後に難聴児が発見された場合の対応も確立されたと考えられる。 今回の調査で, 聴力型により NHS では発見できない難聴児がいること。 遅発性や進行性の難聴児がかなりの数存在することが示唆され, NHS パス後も引き続き聴覚に気を配り, 関係機関との連携を強化していく必要性が示唆された。 今回画像診断が不完全な症例が含まれたことや, 今後遺伝子診断をする例の増加が予測されること, 先天性サイトメガロウィルス感染症のフォローアップ例が増えている事などから, 今後は遅発性及び進行性難聴の原因について明確にしていく必要性があると考えた。
著者
高橋 辰伍 板野 健太郎 中本 圭一
出版者
一般社団法人 日本機械学会
雑誌
日本機械学会論文集 (ISSN:21879761)
巻号頁・発行日
vol.83, no.856, pp.17-00249-17-00249, 2017 (Released:2017-12-25)
参考文献数
13
被引用文献数
1

Agile manufacturing that can rapidly machine advanced materials or creative shapes is expected as an important key to realize mass customization of industrial products. Most of high-value-added workpieces have three dimensional and complex shapes. Thus, the workpiece shape and stiffness vary greatly according to cutting procedure during a rough machining operation. The induced displacement of workpiece strongly affects machining accuracy and tool life. However, it is difficult to automatically determine the process planning in commercial CAM system because of a large number of combinations. Therefore, the process planning has been designed by skillful experts to achieve complex parts machining. In order to realize future high efficient machining, it is necessary to obtain these tacit knowledges and to formulate the implicit machining know-how owned by skillful experts. As the first step, a method is proposed to decide workpiece shapes during a rough machining operation to ensure the workpiece stiffness based on topology optimization in this study. Topology optimization that is known as one of the highly flexible structure optimization methods enables to deal with the target configuration and shape. By introducing changeable fixed design domain and discretized characteristic function, an optimization problem can be converted to a problem of material distribution. In this study, the topology optimization is applied to decide workpiece shapes during a rough machining operation. As a purpose of minimizing their mean compliance, the optimized workpiece shape is calculated depending on applied loads at each machining step. By using the calculated workpiece shapes, a case study of complex parts machining is conducted. From the result, it is confirmed that a rough machining operation of complex parts can be achieved according to the decided workpiece shapes.
著者
亀田 隆夫 高橋 辰宏 小山 清人
出版者
The Japan Society of Polymer Processing
雑誌
成形加工 (ISSN:09154027)
巻号頁・発行日
vol.17, no.8, pp.571-579, 2005-08-20
参考文献数
15
被引用文献数
1

The precise measurement of three dimensional shrinkage at different locations within molded parts is seldom reported. In this research, we compared the measured shrinkage (relating the difference between the dimensions of the metal mold and the resultant molded plastic parts) with calculations based on PVT measurements for parts made from AS and ABS resins. With increasing packing pressure, the shrinkage was minimized in the normal direction (ND) more than in the melt flow (MF) and transverse (TD) directions. The ND shrinkage was proportional to the volume shrinkage, while those of the other directions were proportional to less than the 1/3 power of volume shrinkage. The TD shrinkage was larger than the MD shrinkage. With increasing packing pressure, the gate seal time increased for ABS, but hardly changed for AS. The molecular orientation, obtained from birefringence measurements, increased with packing pressure.
著者
亀田 隆夫 高橋 辰宏 小山 清人
出版者
The Japan Society of Polymer Processing
雑誌
成形加工 (ISSN:09154027)
巻号頁・発行日
vol.17, no.5, pp.342-348, 2005-05-20
参考文献数
15
被引用文献数
1 1

The size of the dependence of the shrinkage anisotropy in different locations of injection molded parts is not frequently reported (shrinkage calculated by comparing the actual plastic parts to the metal mold, while anisotropy refers to differences in the melt flow (MD) and the transverse (TD) directions). In this study, the effects of packing pressure (from 20 to 100MPa) in the injection molding process on the shrinkage anisotropy at two positions in a molded part were investigated in two ABS resins. The shrinkage anisotropy decreased as a function of packing pressure at both locations, although at different rates. It was found that the shrinkage anisotropy at these two positions was quite similar at around 60MPa. It was also found that the screw head moved forward (backward) at pressures higher (lower) than 60MPa. At a packing pressure of 60MPa the screw head position was almost constant during the packing process in a plunger type injection molding machine where the polymer melt can hardly flow backwards.<br>In order to get further insight into the causes of the shrinkage anisotropy, birefringence measurements were performed with a transparent ABS resin. The measured birefringence at the two locations of the injection molded part were in good agreement with the respective shrinkage anisotropy values. Moreover, the packing pressure dependence seen in the shrinkage anisotropy was found to be similar for that of birefringence. It was demonstrated that a difference in molecular orientation in the two directions (MD and TD), caused the shrinkage anisotropy, and that the ratio of molecular orientation difference becomes almost identical at the two locations at around 60MPa of packing pressure.
著者
田中 禎一 谷口 浩平 高橋 良明 高橋 辰郎
出版者
独立行政法人国立高等専門学校機構 熊本高等専門学校
雑誌
熊本高等専門学校 研究紀要 = RESEARCH REPORTS OF KUMAMOTO NATIONAL COLLEGE OF TECHNOLOGY (ISSN:18846734)
巻号頁・発行日
vol.3, no.1, pp.7-14, 2011-12-20

Japanese traditional bow, so called ‘Wakyu’, has been made from a bamboo. On the other hand, a bow which is made from new material as a glass fiber or a carbon fiber has been developed from 1970’s. These new material bow are easy to handle and are durable. However the vibration of a new material bow is different from that of a traditional bamboo bow at shooting an arrow. Therefore it is expected to develop a new material bow which has similar to bamboo bow in vibration characteristics.The purposes of this study are to measure the vibration characteristics of bows by using accelerometer and to make clear the effect of material and structure to the vibration characteristics. For these purposes, an experimental setup to investigate some of vibration characteristics of bow was constructed.In this paper, it is explained that the developed experimental setup and the basically vibration characteristics of a new material bow at shooting an arrow.