著者
中村 友紀 山中 伸弥
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
化学と生物 (ISSN:0453073X)
巻号頁・発行日
vol.46, no.8, pp.531-538, 2008-08-01

分化多能性をもち,その性質を維持したままほぼ無限に増殖させることができる胚性幹細胞,ES細胞は細胞移植治療や創薬試験系への応用に大きな期待が寄せられてきた.しかし,その作製には受精卵が必要になることから倫理的に慎重な運用が求められ,また他家移植となることから免疫拒絶の制御という問題も抱えていた.これらを回避すべく,真に臨床応用可能な幹細胞の開発を目指し,様々な研究が行なわれている.ここでは,その試みから生まれた人工多能性幹細胞,iPS細胞について,樹立までの経緯とそのインパクト,展望について触れたい.
著者
Tomoo KONDO Mikiya KISHI Takashi FUSHIMI Shinobu UGAJIN Takayuki KAGA
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry (ISSN:09168451)
巻号頁・発行日
vol.73, no.8, pp.1837-1843, 2009-08-23 (Released:2009-08-23)
参考文献数
41
被引用文献数
71

Acetic acid (AcOH), a main component of vinegar, recently was found to suppress body fat accumulation in animal studies. Hence we investigated the effects of vinegar intake on the reduction of body fat mass in obese Japanese in a double-blind trial. The subjects were randomly assigned to three groups of similar body weight, body mass index (BMI), and waist circumference. During the 12-week treatment period, the subjects in each group ingested 500 ml daily of a beverage containing either 15 ml of vinegar (750 mg AcOH), 30 ml of vinegar (1,500 mg AcOH), or 0 ml of vinegar (0 mg AcOH, placebo). Body weight, BMI, visceral fat area, waist circumference, and serum triglyceride levels were significantly lower in both vinegar intake groups than in the placebo group. In conclusion, daily intake of vinegar might be useful in the prevention of metabolic syndrome by reducing obesity.
著者
Reiichiro SAKAMOTO Motoo ARAI Sawao MURAO
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
Agricultural and Biological Chemistry (ISSN:00021369)
巻号頁・発行日
vol.49, no.5, pp.1283-1290, 1985 (Released:2006-03-27)
参考文献数
27
被引用文献数
12 24

The enzymic properties of three electrophoretically distinct β-glucosidases, β-glucosidase-1, -2 and -3, from Aspergillus aculeatus No. F-50 were investigated. β-Glucosidase-3 had a low optimum pH of 3.0, but the other two enzymes had optimum pHs of 4.0-4.5. Both β-glucosidase-1 and -2 were potently active not only on soluble cellooligosaccharides, such as cellotriose to cellohexaose, but also on insoluble cellooligosaccharide, of which the average degree of polymerization was 20. On the contrary, β-glucosidase-3 was only slightly active on the insoluble substrate. The combined use of either β-glucosidase-1 or -2 and endo-glucanase remarkably stimulated the hydrolysis of amorphous cellulose, yielding glucose only. But β-glucosidase-3 did not show such a synergistic effect, and the glucose content of the hydrolyzate was only about 60%.
著者
近藤 金助 久保 正徳 板東 和夫
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
日本農芸化学会誌 (ISSN:00021407)
巻号頁・発行日
vol.12, no.11, pp.1077-1087, 1936

(1) 我が國の河海湖沼に饒産するイセエビ,クルマエビ,ホツカイエビ,及びマエビについて一般を知り,前二者に併せてシラサエビの生鮮なるものについて雌雄別に,又季節別に定量分析を行つた.又ホツカイエビに就ては市販の罐詰肉について定量した.其の結果を要記すれば次の通りである.<br> (a) 三種の蝦に於て可食肉量の最も多いのはクルマエビの55%,次はシラサエビの50%にして最も少なきはイセエビの40%であつた.蓋し後者の甲殻肢節が特に大であるからである.<br> (b) 可食肉量の割合は同一種の蝦にありては雌雄別,又は大小別による相違はなかつた.<br> (c) イセエビにありては初夏のものは雌雄共に水分84%に達し,蛋白量は14%にすぎずして新鮮肉100gの保有する利用性熱量は僅かに60Calsであつた 然るに秋季のものは水分減少して78%となり,蛋白は20%に増加し更に脂肪,及びグリコーゲンも亦増加した結果,新鮮肉100gが保有する利用性熱量も亦増加して83~84Cals.となつた.<br> (d) クルマエビにありては初夏のものも亦秋季のものも水分78~79%,蛋白20%であつて,薪鮮肉100gが保有する利用性熱量は82~83Cals.であつた.<br> (e) シラサエビにありては水分82%,蛋白量16%であつて,新鮮肉100gが保有する利用性熱量は約70Cals.にすぎなかつた.<br> (f) ホツカイエビ罐詰にありては一罐内の可食肉量は約110~120gであつて,蛋白が31~32g利用性熱量が約135Cals.保有されて居つた.<br> (2) 蟹及び蝦肉は共に全固形成分の85~92%が蛋白であつて,脂肪,グリコーゲン及び灰分は微量にすぎない.然しながら此の少量成分たる脂肪並びにグリコーゲンは季節によつて稍々規則正しく増減して居るが故に,其の消長は食昧に對して相當なる影響を與へるものと考へられる.<br> (3) 蝦肉蛋白の窒素の形態を定量し其の結果から新鮮肉中に存在するアルギーニン,ヒスチヂン,リジン,及びシスチンの量を算出表示した.<br> (4) 蝦肉蛋白の窒素の形態を定量した結果から知り得た事項を要記すれば次の通りである.<br> (a) 鹽基態のアミノ酸は夏季のものよりも秋季のものに於て多い.<br> (b) 就中アルギーニン,リジン,及びシスチンの含量に於て然りである.<br> (c) ヒユーミン態窒素は秋季のものに於て増加して居る.<br> (d) 夏秋を通じて雌肉蛋白は雄肉蛋白に比して,アルギーニンとリジンの含量は少ないがヒスチヂンの含量は多い.<br> (5) 蝦肉蛋白の窒素の形態が雌雄により,又季節によつて變動するのは生體蛋白の彷徨變異性の自然的表現であることを論證し,蝦肉及び蟹肉が種類別に産地別に又季節別に差別的特味を有する反面に於て又共通的食味を有することを指摘し,其の原因のうち肉蛋白が關與する限り後者の原因に關しては蛋白基成分が共通して居るが爲めであることを論述し,併せて差別的特味の原因を肉蛋白の組成のうちに見出し得ることを暗示した.<br> 本報告のうちシラサエビ,クルマエビ,及びイセエビに關する實驗の全部は久保が行ひ,ホツカイエビに關する實驗の大部は板東が行つたのである.
著者
田幸 年邦 永浜 伴紀 野村 男次
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
日本農芸化学会誌 (ISSN:00021407)
巻号頁・発行日
vol.51, no.8, pp.513-518, 1977
被引用文献数
6 19

キサンタンガムの非ニュートン流動性および動的粘弾性について吟味を加えた.<br> キサンタンガムは,塑性流動を示し,配向性が著しく,アンドレード式に適合せずシグモイド曲線を示したことから,会合性多糖と結論された.<br> キサンタンガムの流動指数,構造粘性は濃度に関係なくほぼ一定値を示した.<br> キサンタンガムはη'に比較してG'が著しく大きく,tanδは0.4~0.5で,弾性に富む多糖であることがわかった.<br> キサンタンガムの水溶液に塩添加すれば,粘性の温度依存性がアンドレード式に適合するようになることを認めた.このことから,キサンタンガムの分子鎖間会合は塩添加により,ほぐれると結論できる.<br> このことから,キサンタンガムの分子鎖間会合には側鎖が著しく関与していることが示唆された.
著者
末光 力作 樋浦 誠
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
日本農芸化学会誌 (ISSN:00021407)
巻号頁・発行日
vol.27, no.12, pp.825-827, 1953

青草飼料を与えた乳牛の尿より活性炭を吸着剤に用いてC<sub>10</sub>H<sub>10</sub>O<sub>2</sub>の化学組成を有する化合物を結晶状に単離した.酸素1原子はエノール姓水酸基の形で存在している事を認め,又同時に活性炭に吸着されて来るものの中より特有な牛尿臭を有する褐色油を得た.この油を減圧蒸溜した物の中より<i>p</i>-cresol及びphenolをaryloxy醋酸の形で分離確認した.<br> 終に元素分析は薬理研究所大畑氏に,吸収スペクトルの測定は北海道水産物検査所の小泉氏にお願いした事を附記し,御指導を賜つた北大小幡教授,東大石館教授と共に深甚なる謝意を表する.
著者
Yuichi OISHI Tatsuaki SAKAMOTO Haruhide UDAGAWA Hironobu TANIGUCHI Kazuo KOBAYASHI-HATTORI Yoshio OZAWA Toshichika TAKITA
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry (ISSN:09168451)
巻号頁・発行日
vol.71, no.3, pp.735-740, 2007-03-23 (Released:2007-03-23)
参考文献数
24
被引用文献数
41 51

Focusing on a functional component of Momordica charantia, saponin, we investigated its effects on serum glucose and neutral fat levels. Saponin was extracted as a butanol-soluble fraction (saponin fraction) from hot blast-dried Momordica charantia powder. The disaccharidase-inhibitory activity and the pancreatic lipase-inhibitory activity of the saponin fraction were measured, and in vivo sugar- and lipid-loading tests were performed. The saponin fraction inhibited disaccharidase activity and elevation of the blood glucose level after sucrose loading. The fraction also markedly inhibited pancreatic lipase activity and elevation of the serum neutral fat level after corn oil loading. Based on these findings, the main active component related to the anti-diabetic effect of Momordica charantia is present in the butanol fraction, and it may be saponin. The blood glucose and serum neutral fat-lowering effects of Momordica charantia were closely associated with its inhibitory activity against disaccharidase and pancreatic lipase.
著者
佐野日本大学高等学校
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
化学と生物 (ISSN:0453073X)
巻号頁・発行日
vol.51, no.3, pp.196-197, 2013-03-01
被引用文献数
1

本研究は,2012(平成24)年度日本農芸化学会大会(開催地・京都)での「ジュニア農芸化学会」において金賞に選ばれた.植物が音楽の影響を受けて生育を変化させる可能性については昔から幾度となく話題にされ,クラシック音楽は良い効果を及ぼすというようなことが伝えられてきたが,科学的根拠を欠く事象として疑問視する声も多かった.本研究は,マカラスムギを材料に,発芽や初期生長に及ぼす音楽の影響を再検証するところからスタートしたものであるが,音楽を周波数の異なる音に分けて詳細に解析した点,糖代謝や呼吸といった植物体内の生理変化にまで踏み込んで解析した点,さらには実験結果に基づき独自の分子モデルを提唱した点,が高く評価された.
著者
Jin Gyeong BAEK Soon-Mi SHIM Dae Young KWON Hyung-Kyoon CHOI Choong Hwan LEE Young-Suk KIM
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry (ISSN:09168451)
巻号頁・発行日
vol.74, no.9, pp.1860-1868, 2010-09-23 (Released:2010-09-23)
参考文献数
36
被引用文献数
35

Metabolite profiling of Cheonggukjang inoculated with different Bacillus strains including Bacillus amyloliqueciens CH86-1, Bacillus licheniformis 58, and Bacillus licheniformis 67 during fermentation, was performed using gas chromatography-time of flight-mass spectrometry after derivatization, combined with multivariate statistical analysis. A total of 20 amino acids, 10 sugars, five sugar alcohols, and seven organic acids were identified in three Cheonggukjang samples. With fermentation time, most of the amino acids showed increasing amounts. On the other hand, most of the sugars including sucrose, fructose, and glucose decreasing patterns, and the amounts of organic acids varied. In order to observe differences in metabolites with fermentation time and inoculated Bacillus strains, principal component analysis (PCA) and partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) were carried out, respectively. On PCA plots, some sugars and organic acids including sucrose, fructose, glucose, mannose, succinic acid, and malonic acid, as well as most of the amino acids, contributed mainly to differentiation of the Cheonggukjang samples fermentation time. On the other hand, on PLS-DA, mannose, xylose, glutamic acid, and proline were mainly responsible for differentiating the Cheonggukjang among into various inoculated strains.
著者
Sanada Mitsuaki Kuroda Kouichi Ueda Mitsuyoshi
出版者
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
雑誌
Bioscience, biotechnology, and biochemistry (ISSN:09168451)
巻号頁・発行日
vol.75, no.2, pp.323-330, 2011-02-23
被引用文献数
1 2

The <I>Saccharomyces cerevisiae</I> gene <I>GTS1</I> is pleiotropic. <I>GTS1</I> induction produces a variety of biological phenomena represented by heat tolerance. To clarify the interaction partners of Gts1p, tandem affinity purification and immunoprecipitation were performed. Ssa1p and Ssa2p, members of the 70-kDa heat-shock protein family, were identified. Co-expression of <I>SSA1</I> or <I>SSA2</I> inhibited Gts1p nuclear import. As compared to the wild type, the <I>SSA1</I> and <I>SSA2</I> double-deletion mutant showed enhancement of Gts1p-mediated heat tolerance in the stationary phase, although neither of the single deletions affected heat tolerance, irrespective of <I>GTS1</I> induction. These results indicate that the heat tolerance function of Gts1p is regulated by Ssa1p and Ssa2p. Furthermore, time-dependent production of Ssa1p and Ssa2p revealed that Gts1p controls the production of Ssa1p and Ssa2p, and that the total amounts of Ssa1p and Ssa2p are important in inhibiting the unique function of Gts1p.